2018 . október 16. kedd
Főoldal / Business / Az IMF vezérigazgatója alacsonyabb növekedési előrejelzésekre számít

Az IMF vezérigazgatója alacsonyabb növekedési előrejelzésekre számít

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) valószínűleg csökkenti a világgazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését – figyelmeztetett Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója a Les Échos című francia gazdasági újságnak adott nyilatkozatában. 
A lap internetes oldalán hétfőn megjelent nyilatkozatban Lagarde rámutatott, hogy a világgazdaság élénkül, de a növekedés üteme gyengül. A korábban a fellendülés motorjául szolgáló feltörekvő országokban lassul, a fejlett országokban viszont gyorsul a növekedés, ami a valutaalapot korábbi előrejelzésének felülvizsgálatára kényszeríti. 
Az IMF júliusban is mérsékelte a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó becslését a világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) című kiadvány soros negyedéves frissítésében. Akkor az idei évre 3,5 százalék helyett 3,3 százalékos növekedést valószínűsített, míg a jövő évre változatlanul 3,8 százalékkal számolt. 
Lagarde most úgy vélte, hogy az idei 3,3, százalékos és a jövő évi 3,8 százalékos GDP-növekedési prognózis nem reális. Mindazonáltal továbbra is 3 százalék feletti értékekre számít. 
Az IMF legfrissebb világgazdasági előrejelzését az éves közgyűlésen teszik majd közzé, amelyet október 7. és 11. között tartanak Limában.
Az IMF vezérigazgatója a Les Échos-nak nyilatkozva rámutatott, hogy a növekedés érdekében fenn kell tartani a laza monetáris politikát világszerte. Ez azonban önmagában nem elégséges, azoknak az országoknak, amelyeknek van költségvetési mozgástere, használniuk kell ezt a lehetőséget. Az euróövezeti tagállamok közül név szerint említette Németországot és Hollandiát mint olyan országokat, amelyek határozottabb szerepet tudnának játszani az európai növekedés erősítésében. 
“A folyamatosan 8 százalékos többletet mutató kereskedelmi mérlegek éppen úgy nem tarthatóak, mint a túlzott költségvetési hiányok” – mondta Christine Lagarde, aki szerint az európai gazdasági fellendülést leginkább a hitelezéssel kapcsolatos problémák hátráltatják.

Forrás: Párizs, 2015. szeptember 28., hétfő (MTI)

Facebook Hozzászólások

További cikkek

A kézdivásárhelyi bíróság jóváhagyta a bűnvádi eljárás újraindítását a Wass Albert utcanév ügyében

A kézdivásárhelyi városi bíróság csütörtöki végzésében jóváhagyta a bűnvádi eljárás újraindítását a kézdivásárhelyi Wass Albert …

Százmillió forinttal támogatja a magyar kormány a határon túli ifjúsági közösségeket

Százmillió forinttal támogatja a kormány a külhoni ifjúsági közösségeket. A határon túli civil szervezetek és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.