2018 . október 16. kedd
Főoldal / Történt / Mária román királyné szíve hazatér Szinajára

Mária román királyné szíve hazatér Szinajára

Visszaviszik Mária román királyné ereklyeként őrzött szívét a szinajai (Sinaia) Pelisor-kastélyba, oda, ahol az utolsó román királyné 77 éve elhunyt.

    A bukaresti kormány legutóbbi ülésén határozatot fogadott el arról, hogy Mária királyné születésének 140. évfordulója alkalmából a királyné ezüstkazettában őrzött szívét a Román Nemzeti Múzeum átadja a szintén múzeumként működő Peles kastélykomplexumnak, amelynek része a román királyi ház rezidenciájaként szolgáló Pelisor-kastély is. 

    A román királyi ház bejelentette, hogy az ereklyét az Arany Szalonban helyezik el, ugyanis Mária királyné ebben a teremben hunyt el 1938-ban. A királyné szívét november 3-án ünnepélyes szertartással szállítják Bukarestből Szinajára, a konvoj pedig több helyütt megáll, így a tisztelők számára is lehetővé teszik, hogy fejet hajtsanak Mária királyné emléke előtt.
    Végrendeletének megfelelően az angliai születésű királyné szívét tartalmazó ezüstkazettát a szertartás ideje alatt és végső nyughelyén is a román és brit zászló fogja takarni.

    Mária edinburghi hercegnő – apai ágon Viktória brit királynő, anyai ágon pedig II. Sándor orosz cár unokája – I. Ferdinánd román trónörökössel 1892-ben kötött házasságának köszönhetően 1914-ben lett Románia királynéja. Mária királyné a sebesült katonák ápolása és más karitatív szerepvállalásai révén gyorsan népszerűvé vált alattvalói körében, majd diplomáciai kapcsolatai révén jelentős szerepe volt abban is, hogy a párizsi békeszerződésekkel Románia megszerezte Erdélyt, Besszarábiát, illetve Bukovina és a Bánság egyes részeit.

    A hazájában nagy tiszteletnek örvendő királyné végakarata egyébként nem teljesülhetett teljes egészében: ő ugyanis azt szerette volna, ha szívét kedvenc fekete-tengeri üdülőhelyén, Balcsikon őrzi meg az utókor, de az úgynevezett Kvadrilater – Dobrudzsa két déli megyéje – 1940-ben visszakerült Bulgáriához.

    Mária királyné az utolsó román uralkodó, Mihály király nagyanyja. A román trónról 1947-ben a kommunisták által lemondatott Mihály király 2007-ben visszakapta az államtól a Peles-uradalmat. A 94. évében lévő volt uralkodó a II. világháború utolsó, még életben lévő államfője, de néhány éve már nem lépett a nyilvánosság elé. Mária királyné szívének “hazahozatala” alkalmából is lánya, Margit trónörökös képviseli majd a román királyi házat.

Bukarest, 2015. szeptember 24., csütörtök (MTI)

Facebook Hozzászólások

További cikkek

A kézdivásárhelyi bíróság jóváhagyta a bűnvádi eljárás újraindítását a Wass Albert utcanév ügyében

A kézdivásárhelyi városi bíróság csütörtöki végzésében jóváhagyta a bűnvádi eljárás újraindítását a kézdivásárhelyi Wass Albert …

Százmillió forinttal támogatja a magyar kormány a határon túli ifjúsági közösségeket

Százmillió forinttal támogatja a kormány a külhoni ifjúsági közösségeket. A határon túli civil szervezetek és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.