2018 . október 18. csütörtök
Főoldal / Történt / Naponta átlagosan ötezer migráns érkezik Horvátországba

Naponta átlagosan ötezer migráns érkezik Horvátországba

Naponta átlagosan ötezer migráns érkezik Horvátországba, úgy, hogy az elmúlt napokban csökkent a számuk – mondta Ranko Ostojic horvát belügyminiszter szerdán újságíróknak Opatovacon.
A legfrissebb adatok szerint szeptember 16. óta 88 ezer 532 migráns lépte át a szerb-horvát határt, és reggel 9 óráig 84 ezren hagyták el az országot. 
A migránsáradat által leginkább sújtott kelet-horvátországi térségben nyilatkozó Ostojic ezt azzal magyarázta, hogy Görögország kevesebb menedékkérőt enged fel a hajókra, a macedón-szerb határon pedig a hatóságok elkezdték regisztrálni a migránsokat, ami miatt csökkent az illegális bevándorlók száma.
A menekültáradat szerinte csak úgy szűnhet meg, ha Görögországban nem ürülnek ki a táborok, és nagyobb pénzügyi támogatást kap Törökország, Jordánia és Libanon, ahol a legtöbb menekült tartózkodik.”Ezzel nem oldódna meg a krízis, de megszűnne a migránsáradat “- szögezte le. Horvátország kész fogadni azokat a menedékkérőket is, akiket a migránsok elosztására irányuló kvóta alapján vállalt – tette hozzá. 
Eközben a Jutarnji List című horvát napilap arról számolt be, hogy a hatóságok megtiltották a civileknek, hogy segítséget nyújtsanak a migránsoknak. A közel száz önkéntes csak abban az esetben tartózkodhat a táborok környékén vagy az illegális határátkelőhelyek közelében, ha rendelkezik akkreditációval, vagyis ha hivatalosan is csatlakozik valamelyik karitatív szervezethez, mint például a vöröskereszt. 
Az önkéntesek a lapnak azt mondták: “katasztrofális a helyzet a terepen”. A rendőrök pedig azzal fenyegetőznek, hogy őrizetbe veszik őket, ha nem mennek el. A babsaki határátkelő körzetében, ahol naponta 6 ezer menedékkérő lépi át a szerb-horvát határt, elmondásuk szerint mindössze egyetlen vöröskeresztes sátor áll, ahol az illegális bevándorlók egy palack vizet és egy tábla csokoládét kapnak. Erről felvételt is készített az egyik aktivista, amelyet az újság is közölt internetes oldalán. Korábban az önkénteseknek azt is megtiltották, hogy főtt ételt osszanak a Szerbiából érkező migránsoknak.
A belügyminiszter ezt azzal magyarázta, hogy Horvátország rendezett ország, és ha az egészségügyi felügyelet megállapítja, hogy az ételt a szabadban készítették el, az csak bonyolítja a helyzetet. “Az önkénteseket senki sem hívta, és nem is volt rájuk szükség. Ki felel azért, ha valaki megbetegszik? Természetesen én” – mondta a miniszter.
Luka Juranic, az Are You Syrious ( Ez most komoly?) önkéntes mozgalom alapítója a lapnak azt állította, hogy kérelemmel fordultak a mobilszolgáltatókhoz, hogy hozzanak létre internet-hozzáférési pontokat és mobiltöltő állomásokat a határátkelőhelyek közelében, hogy a menekültek felvehessék a kapcsolatot családtagjakkal, ha átlépik a határt. “A válaszon megdöbbentünk, az egyik mobilszolgáltató ugyanis közölte, hogy a belügyminisztérium ezt megtiltotta” – mondta az aktivista.

http://www.jutarnji.hr/sukob-vlade-s-humanitarnim-udrugama-volonterima-zabranili-da-pomazu-izbjeglicama/1428702/

Forrás: Zágráb, 2015. szeptember 30., szerda (MTI)

Facebook Hozzászólások

További cikkek

A kézdivásárhelyi bíróság jóváhagyta a bűnvádi eljárás újraindítását a Wass Albert utcanév ügyében

A kézdivásárhelyi városi bíróság csütörtöki végzésében jóváhagyta a bűnvádi eljárás újraindítását a kézdivásárhelyi Wass Albert …

Százmillió forinttal támogatja a magyar kormány a határon túli ifjúsági közösségeket

Százmillió forinttal támogatja a kormány a külhoni ifjúsági közösségeket. A határon túli civil szervezetek és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.