2018 . október 18. csütörtök
Főoldal / WAO / NASA – sós víz folyik a Marson

NASA – sós víz folyik a Marson

Mostanáig Marsot halott, száraz bolygónak tartották, ám ez az elmélet mára megdőlt: a NASA űrszondája folyó sós víz nyomait rögzítette a bolygó felszínén.

A NASA rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze: tudósításuk szerint a Mars felszínén az időjárástól függően eddig is látott lejtős, fekete sávokat időnként meg-meginduló sós “patakok” okozzák. Azt eddig is tudtuk, hogy a Mars jégsapkája miatt fagyott víz van a bolygón, de folyékony változatára nem volt egyértelmű bizonyíték. A NASA kutatója, aki először felfedezte a lejtősávokat, a fény különböző hullámhosszainak vizsgálatával mutatta ki a sós vizet.
Jim Green, a NASA bolygókutatási részlegének vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a feltételezések szerint a Mars egyszer nagyon hasonlított a Földre, hatalmas óceánnal, vastagabb légkörrel rendelkezett. A bolygón egyébként ugyanúgy váltakoznak az évszakok, mint a Földön, de a hőmérsékletek jóval szélsőségesebbek, az évszakok pedig jóval tovább tartanak – a hőmérséklet akár -120 Celsius fokig is lecsökkenhet.
Arról, hogy a vízzel együtt élőlények is találhatók-e a Marson, egyelőre nincsenek információink, ráadásul az erősen sós vízben csak néhány egysejtű marad meg.
Az alábbi videón azt a szimulációt nézheted meg, amit a NASA készített a sötét sávokról, amik gyanúsan a melegebb évszakban jelennek meg a bolygón. A csíkok nagyjából olyan hosszúak, mint egy futballpálya.

 Forrás: NASA

Facebook Hozzászólások

További cikkek

Még csak 11 éves, de heti 1000 fontot keres

A 11 éves Henry Patterson nagyon is ért az üzlethez: termékei több, mint hetven cégnél …

Hőmérsékleti “anomáliákat” állapítottak meg az egyiptomi piramisok egyes kőtömbjei között

Jelentős hőmérséklet-eltéréseket állapítottak meg négy Kairó körüli piramis hőkamerás átvilágítása során, a kutatók reményei szerint …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.