2018 . szeptember 23. vasárnap
Főoldal / Egyéb / Sikerült kicsíráztatni egy súlyosan veszélyeztetett japán nyírfaj magjait

Sikerült kicsíráztatni egy súlyosan veszélyeztetett japán nyírfaj magjait

Brit tudósok sikeresen kicsíráztatták egy súlyosan veszélyeztetett japán nyírfaj magjait, a Betula chichibuensis nevű fából mindössze 21 van az ázsiai szigetországban.

A magvakat egy tavalyi expedíció során gyűjtötték a Tokió közeli hegyek egy távoli vidékén, egyedül ebben a térségben él a növény. Szakemberek szerint a nyírfaj vadon megmaradt populációja olyan kicsiny, hogy képtelen külső segítség nélkül fennmaradni.
A sarjakat arborétumok között osztják el, segítendő a súlyosan veszélyeztetett faj megőrzését.
A Természetvédelmi Világszövetségnek (IUCN) a kihalás szélén álló fajokról összeállított vörös listája szerint “a kicsiny populáció és a korlátozott terület, ahol él, a fajt hajlamossá teszi betegségekre és természeti csapásra. A faj önmagában képtelen a szaporodásra, két egyednek nagyon közel kell lennie egymáshoz, hogy beporozzák egymást.”
Az Oxfordi Egyetem botanikus kertjének és a Tokió Egyetemnek a kutatói tavaly mintegy ezer magot tudtak gyűjteni, amelyekből mintegy száz csemete nőtt. 
Dan Luscombe dendrológus, a csoport egyik tagja a BBC-nek elmondta, hogy ez a nyírfaj egy nagyon-nagyon távoli térségben található, amelyet nehéz megközelíteni. “A nyírfaj életképessége nagyon kicsi, ezért igen szerencsések voltunk, hogy sok magot tudtunk gyűjteni.”
A projekt hosszú távú célja, hogy brit arborétumokba telepítik a facsemetéket, és szorosan együttműködnek japán kollégáikkal, hogy a veszélyeztetett faj túlélését vadon biztosítsák. Tervezik azt is, hogy létrehoznak egy olyan kertet, ahol a japán nyírfajt magjáért fogják nevelni – tette hozzá a dendrológus

.
   
http://www.bbc.com/news/science-environment-34378953

Forrás: 2015. szeptember 29., kedd (MTI)

Facebook Hozzászólások

További cikkek

Százmillió forinttal támogatja a magyar kormány a határon túli ifjúsági közösségeket

Százmillió forinttal támogatja a kormány a külhoni ifjúsági közösségeket. A határon túli civil szervezetek és …

Munkavállalási esélyteremtés hátrányos helyzetű személyek részére

2016 október 28 és 29-én az Abránfalvi Fény Egyesület kommunikációs műhelymunkát szervezett főként udvarhelyszéki hátrányos …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.