2018 . október 18. csütörtök
Főoldal / Történt / Megtárgyalta a Kolozs megyei törvényszék a kolozsvári helységnévtábla-ügyet

Megtárgyalta a Kolozs megyei törvényszék a kolozsvári helységnévtábla-ügyet

A Kolozs megyei törvényszék megtárgyalta hétfőn a Minority Rights Egyesület többnyelvű kolozsvári helységnévtáblák kihelyezéséért indított keresetét, és két hét múlva hirdet ítéletet.

Szőcs Sándor ügyvéd, a felperes egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, az egyesület mellett mintegy 2500 kolozsvári polgár kérvényezte a polgármesteri hivatalban a többnyelvű helységnévtábla kihelyezését, és miután elutasító választ kaptak közülük 403-an nyújtottak be a felperes egyesület melletti támogatói keresetet a törvényszéken.

A felperes egyesület és a céljait támogató Musai-Muszáj akciócsoport azért kérte a kolozsvári magyar polgárok csatlakozását, mert egy februári perben arra hivatkozva utasította el a kereset érdemi megvitatását a táblabíróság, hogy az – akkori keresetet benyújtó – Hollandiában bejegyzett alapítvány nem jogosult a kolozsvári magyarok nevében pereskedni. A holland alapítvány alapfokon pert nyert a polgármesteri hivatal ellen. A törvényszék kötelezte a kolozsvári polgármesteri hivatalt, hogy helyezzen ki magyar nyelvű helységnévtáblákat is Kolozsvár bejárataihoz.
Szőcs Sándor az MTI-nek elmondta, a polgármesteri hivatal ezúttal is arra hivatkozott beadványában, hogy a Kolozsváron bejegyzett Minority Rights Egyesület nem jogosult a magyarok nevében pereskedni. Ezért jól fogott, hogy a kolozsvári magyarok közül sokan személyesen is beléptek a perbe. Az ügyvéd jó jelnek tekintette, hogy nem született már az első tárgyaláson ítélet. “Azt jelenti, hogy a bíró komolyan veszi a dolgát” – magyarázta a Minority Right Egyesület elnöke.
A román közigazgatási törvény azokon a településeken írja elő a kétnyelvű feliratozást, ahol valamely kisebbség teszi ki a lakosság legalább ötödét, de húszszázalékos kisebbségarány alatt sem tiltja az anyanyelvű feliratozást. A Románia által ratifikált Kisebbségi Keretegyezményben rögzített elvek alapján ez a jog ott sem tagadható meg, ahol olyan jelentős lélekszámú őshonos közösség kéri, amelynek kulturális értékei nyomot hagytak a település arculatán.
A legutóbbi népszámlálás szerint a kolozsvári a második legnagyobb magyar közösség Erdélyben a marosvásárhelyi után. A csaknem 50 ezer kolozsvári magyar azonban a város 310 ezres összlakossághoz viszonyítva csak 16 százalékot tesz ki. A városháza több ízben azzal hárította el a kétnyelvű feliratozásra vonatkozó magyar kéréseket, hogy a törvény nem kötelezi erre.

Forrás: október 26., hétfő (MTI)

Facebook Hozzászólások

További cikkek

A kézdivásárhelyi bíróság jóváhagyta a bűnvádi eljárás újraindítását a Wass Albert utcanév ügyében

A kézdivásárhelyi városi bíróság csütörtöki végzésében jóváhagyta a bűnvádi eljárás újraindítását a kézdivásárhelyi Wass Albert …

Százmillió forinttal támogatja a magyar kormány a határon túli ifjúsági közösségeket

Százmillió forinttal támogatja a kormány a külhoni ifjúsági közösségeket. A határon túli civil szervezetek és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.