2018 . szeptember 23. vasárnap
Főoldal / Business / Kampányfinanszírozást szolgálhatott Romániában a Microsoft-ügyben gazdát cserélt kenőpénz

Kampányfinanszírozást szolgálhatott Romániában a Microsoft-ügyben gazdát cserélt kenőpénz

A 2009-ben Romániában kormányon lévő jobbközép Demokrata-Liberális Párt (PDL) választási kampányát finanszírozhatták azokból a kenőpénzekből, amelyek az úgynevezett Microsoft-ügyben cseréltek gazdát – derült ki hétfőn a legfelsőbb bíróságon, az ügy tárgyalásának kezdőnapján.

A korrupcióellenes ügyészség tavaly ősszel indított bűnvádi eljárást kilenc volt miniszter ellen, azzal gyanúsítva őket, hogy csúszópénzért részesítettek előnyben bizonyos cégeket az általuk vezetett minisztériumok számítástechnikai közbeszerzéseinél.


Az ügyészek szerint az oktatási, az informatikai és a pénzügyi minisztérium több korábbi vezetője néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénzt fogadott el, hogy a piaci árnál 30-40 százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár 50 százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá.

A bíróság által hétfőn kihallgatott négy vádlott közül három beismerő vallomást tett. Dorin Cocos üzletember elmondta, hogy 2009-ben a szoftverlicencek megújításáért kifizetett jutalékokból négymillió eurót kapott, amit a PDL kampányköltségeire fordított.

A Digi 24 hírtelevízió beszámolója szerint Gabriel Sandu, a PDL korábbi távközlési minisztere is beismerte, hogy a befolyással való üzérkedésből származó csúszópénzt a pártkasszába irányította.

“Belementem, hogy segítsem a Microsoft-ügyletet, mert pénzt kellett szereznem a pártnak. Négymillió euró járt nekem jutalékként, ezt a párthoz (PDL) irányítottam” – idézte a hírcsatorna a volt miniszter vallomását.
A DNA szerint mind a Microsoft-szoftverek vásárlásakor (2004-ben), mind a lejárt licencek megújításakor (2009-ben) a szoftvercég által felajánlott 15-20 százalékos árengedményt az üzletben részt vevő cégek vezetői jutalék gyanánt zsebre tették, illetve a politikai döntéshozók megvesztegetésére fordították. 2004-ben az Adrian Nastase vezette szociáldemokrata (PSD) kormány volt hatalmon Romániában, 2009-ben pedig a PDL-PSD nagykoalíció, majd a PDL kisebbségi kormánya állt az ország élén Emil Boc (PDL) miniszterelnök vezetésével.

2009 nyarán európai parlamenti választásokat, az év novemberében pedig államelnök-választást tartottak Romániában. Ez utóbbin a PDL által támogatott Traian Basescu tisztségben lévő elnök szerzett második mandátumot, szoros küzdelemben legyőzve Mircea Geoanát, a PSD államfő-jelöltjét. Basescu korábban úgy nyilatkozott: nincs tudomása arról, hogy választási kampányához a PDL bűncselekményekből származó pénzt használt volna.

Forrás:  2015. október 12., hétfő (MTI)

Facebook Hozzászólások

További cikkek

A kézdivásárhelyi bíróság jóváhagyta a bűnvádi eljárás újraindítását a Wass Albert utcanév ügyében

A kézdivásárhelyi városi bíróság csütörtöki végzésében jóváhagyta a bűnvádi eljárás újraindítását a kézdivásárhelyi Wass Albert …

Százmillió forinttal támogatja a magyar kormány a határon túli ifjúsági közösségeket

Százmillió forinttal támogatja a kormány a külhoni ifjúsági közösségeket. A határon túli civil szervezetek és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.