2018 . augusztus 17. péntek
Főoldal / Business / Románia képtelen lehívni a rendelkezésre álló uniós pénzeket

Románia képtelen lehívni a rendelkezésre álló uniós pénzeket

Románia várhatóan mintegy 70 százalékát használja fel év végéig a 2007-2013-as költségvetési ciklusból származó uniós pénzeknek – jelentette ki csütörtökön Marius Nica európai pénzekért felelős miniszter.

A tárcavezető egy konferencián beszélt erről. Mint mondta, ez az arány becslés, ami az uniós alapok haszonélvezőitől származó információkon alapszik. Románia azért használhatja még az idén is a 2013-ban véget ért uniós költségvetési ciklusból származó pénzeket, mert két éves haladékot kapott az Európai Bizottságtól. Ezt azt követően kapta, hogy hét év után meglehetősen alacsony volt az uniós pénzek lehívását jelző abszorpciós rátája. Az év elején a román kormány 80 százalékos abszorpciós rátát tűzött ki célul. A fel nem használt összeget Bukarest elveszíti.
A miniszter szerint ez nem olyan rossz eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy Románia 2007 és 2013 között hívhatott le először uniós pénzeket. Szerinte más országok is hasonlóan teljesítettek, amikor először nyílt lehetőségük európai pénzek lehívására, és példaként Lengyelországot említette.
Victor Ponta román miniszterelnök a hét elején egy televíziós műsorban kijelentette: a román kormány 3,3 milliárd euró értékű számlákat azért nem küldhet Brüsszelnek elszámolásra, mert ügyészségi vizsgálatok tárgyát képezik.
Bukaresti elemzők szerint Románia főleg a bürokrácia, a központi államapparátusban dolgozó hivatalnokok felkészületlensége, a rossz közbeszerzési törvények, valamint a korrupció miatt nem tudta felhasználni maradéktalanul a Brüsszel által rendelkezésére bocsátott strukturális és kohéziós alapokat.
A 2007-2013-as költségvetésben 19,8 milliárd euró áll Románia rendelkezésére a strukturális, kohéziós alapokból. A 2014-2020-as uniós költségvetésben tíz százalékkal többet, 21,82 milliárd eurót különítettek el Bukarest számára.

Forrás: 2015. október 1., csütörtök (MTI)

Facebook Hozzászólások

További cikkek

A kézdivásárhelyi bíróság jóváhagyta a bűnvádi eljárás újraindítását a Wass Albert utcanév ügyében

A kézdivásárhelyi városi bíróság csütörtöki végzésében jóváhagyta a bűnvádi eljárás újraindítását a kézdivásárhelyi Wass Albert …

Százmillió forinttal támogatja a magyar kormány a határon túli ifjúsági közösségeket

Százmillió forinttal támogatja a kormány a külhoni ifjúsági közösségeket. A határon túli civil szervezetek és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.