2018 . október 18. csütörtök
Főoldal / WAO / A koreai kerámiaművészet mesterei – Videó

A koreai kerámiaművészet mesterei – Videó

A fazekasság az egyik legegyszerűbb és legbonyolultabb művészeti ág. Ahogy az egyes kultúrák találkoznak és felveszik egymással a kapcsolatot, újfajta kerámiát hoznak létre, amely próbára teszi művészi képességeiket.

Míg a mázas kerámia először Egyiptomban jelent meg Kr.e. 5000 körül, a porcelán Kínában látta meg a napvilágot a Hán (Han)-dinasztia késői időszakában, a Kr.u. 200-as évek táján. Bár Kína évszázadokig uralta a világ “kerámia-piacát”, olyannira, hogy a nyolcadik században virágkorát élő Tang-dinasztia idején a kínai porcelán a Selyemúton keresztül egészen Nyugat-Ázsiáig, sőt, Európáig is eljutott, Korea elleste szomszédja technológiáját és vele együtt írta át a kerámia történetét.

A videókban betekintést nyerhetünk, ahogy az agyagozás neves képviselői dolgoznak. Lenyűgöző, ahogy ezek a koreai kerámia mesterek bánnak az agyaggal, olyan finom és pontos mozdulatokkal alakítják ki a tárgyak formáját. Egy kerámia alkotás elkészítése rendkívül sok türelemmel és precíz munkával jár, de a végeredmény kárpótol mindezért.

Facebook Hozzászólások

További cikkek

Még csak 11 éves, de heti 1000 fontot keres

A 11 éves Henry Patterson nagyon is ért az üzlethez: termékei több, mint hetven cégnél …

Hőmérsékleti “anomáliákat” állapítottak meg az egyiptomi piramisok egyes kőtömbjei között

Jelentős hőmérséklet-eltéréseket állapítottak meg négy Kairó körüli piramis hőkamerás átvilágítása során, a kutatók reményei szerint …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.