2018 . október 18. csütörtök
Főoldal / Business / Az első olyan ország, ahol eltűnik a készpénz

Az első olyan ország, ahol eltűnik a készpénz

A legóvatosabb becslések szerint 2020-2030-ra eltűnhet a fizikálisan is megfogható pénz, a kártya és a mobilos fizetés lehet az úr. Nem Magyarországról beszélünk, mert mi tömött pénztárcával megyünk mindenhová. Elmagyarázzuk, hogy miért.

A svéd Royal Institute of Technology friss kutatása szerint a skandináv ország lehet az első, ahol eltűnhet a készpénzforgalom. Pontos dátum nincs, a legóvatosabb becslések szerint is évtizedek kérdése még ez, de készülnek rá. Évről évre kevesebb pénz kering, a kártyás fizetés mellett pedig a mobiltelefonos is növekszik. Ezzel pedig jól jár a svéd nemzeti bank, mivel nem kell a pénznyomtatásra költeniük.

ATM is alig van

“Alacsony a készpénzhasználatunk, ráadásul ami van, az is folyamatosan tűnik el a forgalomból”

– mondta Niklas Arvidsson, a stockholmi intézet vezetője. Majd hozzátette, tisztában van vele, hogy más országokban még pótolhatatlannak tűnik a készpénz. A svédeknél kártyával fizetnek az újságosnál, a buszjegyért, a sarki boltban, szinte mindenhol. A svéd kereskedelmi szövetség is úgy látja, hamarosan eltűnhet a készpénz.

Az Európai Központi Bank adatai szerint az országban bankautomata is alig van:

egymillió lakosra 359 darab jut belőle, ez a legalacsonyabb szám, az európai átlag 864. A svéd Riksbank adatai szerint a készpénzfelvételek 41 százalékát a 100 korona alatti összegek felvétele teszi ki, ami azt jelzi, hogy nagy összeget nem szívesen tartanak maguknál a svédek.

A Svéd Országos Nyugdíjas Szervezet azonban aggódik. Négyszázezer nyugdíjast képviselnek, hét százalékuk még soha nem használt bankkártyát, őket érzékenyen érintené, ha eltűnne a készpénz. De nem ez az egyetlen intő jel, egy nyári zenei fesztiválon kitört a káosz, amikor készpénzmentesként hirdették meg, az elektronikus fizetési rendszer pedig váratlanul összeomlott.

A tanulmány is arra figyelmeztet, hogy teljes egészében nem lehet eltünteti a megfogható pénzt az országból addig, amíg az emberek ragaszkodnak hozzá, de a mértékét a minimálisra lehet csökkenteni.

Mindenben elsők

A svédek mellett a dánok és az izraeliek is folyamatosan csökkentik a forgalomban lévő pénz mennyiségét. Az ok egyértelmű.

Nemzetgazdasági szinten a számlapénz költsége a készpénzhez képest minimális, kényelmesebb az eladónak és a vevőnek is. Ha a nemzeti bankok visszafognák a készpénzkibocsájtást, az fehéríteni a gazdaságot és az adóelkerülés is nehezebb lenne.

Svédországban a forgalomban lévő készpénz GDP-hez viszonyított aránya 2011-ben 2,68 százalék volt, Izraelben 5,4 százalék. 

Érdekesség, hogy Európában a svédek bocsájtottak ki először bankjegyeket, 1661-ben. Most ők lehetnek az elsők, akiknél eltűnik.

Pénzbe kerül a sok pénz

Hosszabban: drága, de nagyon. A készpénzt le kell gyártani, ki kell szállítani a bankfiókokba, ami pedig ott feleslegként keletkezik, el kell szállítani a nap végén, mivel a bankok nem raktároznak a szükségesnél többet.

Mégis, mi a baj a készpénzzel?

Egész egyszerűen az, hogy a mozgása lenyomozhatatlan és a feketegazdaság melegágya. Az akármilyen jellegű – nem csak és kizárólagosan a politikai – korrupció elengedhetetlen tartozéka az ilyen-olyan boríték, tele készpénzzel.

Ráadásul a készpénz önmagában terméketlen, könnyen ellopható, sokba kerül megvédeni. 

Forrás: KTH

Facebook Hozzászólások

További cikkek

Robotok vigyáznak az idős nagyszülőkre Japánban

Japánban a technika fejlődése, és a hosszú életű emberek különös új szokást hoztak létre: az …

Négy és fél éves mélypontra gyengült a kínai jüan a dollárral szemben

Csaknem 4 és fél éve legalacsonyabb szintjére esett vissza a kínai jüan árfolyama az amerikai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.