2018 . október 18. csütörtök
Főoldal / Business / Enyhén csökkent a román gépkocsigyártás

Enyhén csökkent a román gépkocsigyártás

Az első tíz hónapban enyhén csökkent a román gépkocsigyártás és -export, amely 0,2 százalékkal, illetve 0,1 százalékkal volt kisebb a tavalyi hasonló időszakhoz képest – közölte kedden a román autógyártók és -importőrök egyesülete (APIA).

A január-október közötti időszakban 328 776 járművet gyártottak Romániában, ami 0,2 százalékkal kevesebb a tavalyi hasonló időszakban jegyzett adathoz mérten. Ebből 286 789 autót a francia Renault tulajdonában lévő Dacia gyártott, 41 987-et a Ford. A román gépkocsi-kivitel elérte a 301 580 egységet, ami 0,1 százalékos csökkenést jelent a tavalyi első tíz hónaphoz képest. A legnagyobb kereslet a Dacia Duster márkájú autó iránt mutatkozott, ugyanis ebből exportáltak a legtöbbet (135 155-öt).

Ez azt jelenti, hogy a Romániában gyártott járművek 92 százalékát külföldön értékesítették, ez az arány megegyezik a tavalyival. Az APIA adatai szerint a román autópiac 17,7 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban a tavalyi hasonló időszakhoz mérten. A vizsgált időszakban 97 807 új járművet adtak el Romániában, ebből 79 739 személygépkocsi volt, a többi haszongépjármű.

A használt gépkocsik értékesítése is 12,8 százalékkal, 204 ezerre nőtt a román piacon az első tíz hónapban.

Forrás: 2015. november 17., kedd (MTI)

 

Facebook Hozzászólások

További cikkek

Négy és fél éves mélypontra gyengült a kínai jüan a dollárral szemben

Csaknem 4 és fél éve legalacsonyabb szintjére esett vissza a kínai jüan árfolyama az amerikai …

Kedvezményes átváltási programot ajánlott frankhiteleseinek az OTP Bank Románia

Részleges tartozás-elengedést és alacsonyabb kamatokat ajánlott fel az OTP Bank Románia több mint tízezer frankhitelesének, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.