2018 . szeptember 23. vasárnap
Főoldal / Történt / Kódnevet kapott a Secret Service-től Trump és Carson

Kódnevet kapott a Secret Service-től Trump és Carson

Doland Trumpot a Mogul, Ben Carsont pedig valószínűleg az Eli kódnéven fogja emlegetni belső kommunikációjában az elnökök biztonságáért is felelős amerikai szolgálat, a Secret Service, miután szerda reggeltől védelem alá helyezi az amerikai republikánusok két legnagyobb támogatottságú elnökjelölt-aspiránsát – közölte híroldalán kedden hivatalos forrásokra hivatkozva a Fox News televízió.

A Fox Newst tájékoztató hivatalos személyek ugyanakkor nem zárták ki annak lehetőségét, hogy a keleti parti reggeli 8 óráig, vagyis a személyi védelem kezdetéig az adott kódnevek még megváltozhatnak. A Secret Service a Fehér Ház kommunikációs ügynökségével egyeztetve általában kiválasztja az ábécé egy-egy betűjét a védelme alá vont személyekkel kapcsolatban, akiknek felajánlja, hogy válasszon egy ezzel a betűvel kezdődő, lehetséges kódnevek listájából.  Trump esetében az M betűre esett a választás, az ingatlanmilliárdos pedig a neki felkínált, mintegy tucatnyi szóból álló listából a Mogult választotta. Carson volt idegsebész az E-vel kezdődő kódnevek közöl szelektálhatott. A Fox News szerint az erősen vallásos, a bibliából gyakran idéző jelölt valószínűleg az Eli (Éli) nevet tartja a leginkább rokonszenvesnek, de ezt Ben Carson stábja nem erősítette meg.

Az ügynökök kommunikációjának leegyszerűsítését szolgáló kódnevek nem titkosak, közreadásukat biztonsági szempontból nem tekintik kockázatosnak. Az elnevezésekkel a Secret Service megpróbál viselőjük valamely jellemző tulajdonságára utalni. A filmszínészként is hírnevet szerzett Ronald Reagan a Rawhide (jelentése: nyersbőr, vagy abból készült ostor), a golfkedvelő Dwight Eisenhower a Scoreboard (eredményjelző tábla) kódnevet kapta. Barack Obamát Renegade (renegát) néven emlegeti a Secret Service, Bill Clinton az Eagle (sas) nevet választotta, feleségét, Hillaryt pedig, aki jelenleg a demokraták legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsa, first lady korában az Evergreen (örökzöld) néven illették, amelyet szenátorként, külügyminiszterként és a Fehér Házra pályázó politikusként is megtartott.

Noha ritkán fordul elő, hogy a pártjuk hivatalos elnökjelöltségét még el nem nyert politikusok, miként Trump és Carson is, állami védelmet kapnak, a Secret Service az érintettek fenyegetettségének szintjét mérlegelve nem egyszer tett már kivételt. Obama szenátorként például még 2007-ben, jóval a demokrata előválasztási küzdelem megnyerése előtt kapott testőröket az őt érő fenyegetések miatt. A 2012-es választási évben Mitt Romney szintén azelőtt részesült személyi biztosításban, hogy megválasztották volna a republikánusok elnökjelöltjévé; neki ezt a New Hampshire-i előválasztási fordulóban aratott győzelme után ajánlotta fel a Secret Service. Pártbeli vetélytársa, az afroamerikai Herman Cain még 2011 novemberében védelem alá került, ő azonban több állítólagos szexuális zaklatási és házasságtörési ügy miatt még decemberben visszalépett a választási küzdelemtől.

Hillary Clintonnak már first lady kora óta jár a Secret Service védelme, amelyet a kampányútjai során igénybe is vesz. A belbiztonsági és a pénzügyminisztérium alá rendelt, 4400 főt számláló Secret Service ismertebb feladatai közé tartozik a hivatalban lévő és a volt elnökök, valamint az alelnökök és elnökjelöltek, a családtagjaik, az Egyesült Államokba látogató külföldi vezetők, valamint – külön megállapodás alapján – a külföldi nagykövetségek védelme. A szervezet részt vállal a pénz- és állampapír-hamisítás elleni küzdelemben, valamint a jelentősebb csalások kivizsgálásában is.

Forrás: 2015. november 11., szerda (MTI)

 

Facebook Hozzászólások

További cikkek

A kézdivásárhelyi bíróság jóváhagyta a bűnvádi eljárás újraindítását a Wass Albert utcanév ügyében

A kézdivásárhelyi városi bíróság csütörtöki végzésében jóváhagyta a bűnvádi eljárás újraindítását a kézdivásárhelyi Wass Albert …

Százmillió forinttal támogatja a magyar kormány a határon túli ifjúsági közösségeket

Százmillió forinttal támogatja a kormány a külhoni ifjúsági közösségeket. A határon túli civil szervezetek és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.