2018 . október 18. csütörtök
Főoldal / Business / Fitch Rating: jövőre is stabil növekedés várható a feltörekvő európai gazdaságokban

Fitch Rating: jövőre is stabil növekedés várható a feltörekvő európai gazdaságokban

Jövőre is szilárd növekedés várható a tágabb értelemben vett feltörekvő Európa gazdaságaiban, nem kis részben az orosz gazdaság valószínűsíthető stabilizálódása miatt – jósolta hétfőn Londonban ismertetett átfogó előrejelzésében a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő kiemelte azt is, hogy az általa e csoportba sorolt és szuverén adósosztályzattal ellátott húsz gazdaság közül az idén mindössze kettőnek az államadós-besorolási kilátását módosította felminősítés lehetőségére utaló pozitívra; az egyik Magyarország, a másik Szlovénia volt. A Fitch londoni elemzőinek várakozása szerint az orosz hazai össztermék (GDP) 2016-ban 0,5 százalékkal emelkedik a cég által 2015 egészére jósolt 4 százalékos visszaesés után.
A hitelminősítő szerint már vannak arra utaló jelek, hogy a nyugati tőkepiacok kezdenek ismét megnyílni a szankciók hatálya alá nem tartozó orosz vállalatok előtt. A Fitch jövőre a magánszektorbeli fogyasztás stabilizálódását, és a beruházások “óvatos élénkülését” várja az orosz gazdaságban.

Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már csak a Fitch Ratings tartja befektetési ajánlású államadós-kategóriában, negatív kilátású “BBB mínusz” besorolással. A Standard & Poor’s januárban, a Moody’s Investors Service februárban sorolta át az orosz szuverén besorolást a spekulatív – vagyis befektetésre már nem ajánlott – sávba. Ez egyben azt is jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából – a Fitch Ratings befektetési besorolása ellenére – Oroszország már nem tartozik a befektetési ajánlású szuverén adósok közé. Az alapkezelők számára ugyanis általában már két nemzetközi hitelminősítő ajánlása elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós befektetésre ajánlottnak tekinthető-e, vagy sem. Ráadásul sok befektetési alapkezelő cég szabályzata tiltja spekulatív minősítésű adósság tartását a portfóliókban, és ez szűkíti az orosz szuverén befektetési eszközök potenciális külső vásárlóinak körét.

A Moody’s ugyanakkor épp e hónap elején stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról Oroszország “Ba1/Not Prime” szintű államadós-besorolásának kilátását, elsősorban az orosz külső fizetési helyzet stabilizálódásával indokolva a lépést. A Moody’s véleménye szerint ugyanis csökkent a valószínűsége annak, hogy az orosz gazdaságot vagy annak finanszírozását a következő 12-18 hónapban további intenzív sokk érné, például újabb külső szankciók formájában, tekintettel arra, hogy valamelyest enyhült a kelet-ukrajnai konfliktus.

Erre a Fitch Ratings is kitért hétfői londoni előrejelzésében, közölve: az orosz gazdasági növekedés jövő évi beindulására szóló előrejelzését egyebek mellett arra a várakozására alapozza, hogy a kelet-ukrajnai helyzet nem romlik, és csökkent az Oroszország elleni szankciók jelentős szigorításának kockázata. A Fitch londoni elemzői a felzárkózó európai térségen belül a kelet- és közép-európai gazdaságokban is stabil növekedést várnak jövőre, bár megjegyzik, hogy az Európai Unió folyósításainak ciklusfordulója várhatóan visszahúzó erőként hat majd a térség növekedésére, elsősorban a cseh és a magyar gazdaságban. A cég Magyarországon az idén 2,9 százalékos, jövőre 2,3 százalékos, Csehországban a 2015-re várt 4,3 százalék után 2016-ban 2,8 százalékos GDP-bővüléssel számol. Lengyelországban a hitelminősítő mindkét évre 3,5 százalékos gazdasági növekedést vár.

A Fitch Ratings elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor azt a véleményüket is, hogy az új lengyel kormány első intézkedései, köztük a költségvetési politika lazítása, valamint a kiskereskedelemben és a bankszektorban tervezett új adók negatív jelzéseket küldtek a piacnak a befektetési klíma kilátásairól, és emiatt növekednek a lengyel költségvetési pozíciót terhelő kockázatok.

Forrás: (MTI)

 

Facebook Hozzászólások

További cikkek

Kedvezményes átváltási programot ajánlott frankhiteleseinek az OTP Bank Románia

Részleges tartozás-elengedést és alacsonyabb kamatokat ajánlott fel az OTP Bank Románia több mint tízezer frankhitelesének, …

Enyhén csökkent a román gépkocsigyártás

Az első tíz hónapban enyhén csökkent a román gépkocsigyártás és -export, amely 0,2 százalékkal, illetve …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.