2018 . október 18. csütörtök
Főoldal / Business / Négy és fél éves mélypontra gyengült a kínai jüan a dollárral szemben
A yuan banknote is displayed next to a U.S. dollar banknote (back) for the photographer at a money changer inside the Taoyuan International Airport March 18, 2010. China faces important negotiations over its exchange rate in coming weeks, the U.S. ambassador to China said on Thursday, adding that it was not just the United States that wanted action on the Chinese yuan. REUTERS/Nicky Loh (TAIWAN - Tags: BUSINESS)

Négy és fél éves mélypontra gyengült a kínai jüan a dollárral szemben

Csaknem 4 és fél éve legalacsonyabb szintjére esett vissza a kínai jüan árfolyama az amerikai dollárral szemben pénteken, helyi idő szerint délelőtt egy dollár 6,4515 jüant ért.

Mindez azt követően történt, hogy a jegybank, a Kínai Népi Bank piacnyitás előtt 6,4358 jüan/dollárban állapította meg a napi hivatalos középárfolyamot. A középárfolyam megállapításának új rendjét augusztusban vezették be, hogy – a hivatalos indoklás szerint – több szerepet kapjanak tényleges pénzpiaci mozgások. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan figyelembe veszik a bankközi napi záró devizaárfolyamot, a piaci kereslet és kínálat alakulását és más főbb valuták ármozgását.

A kínai pénzeszköz árfolyama pénteken mélyebbre zuhant, mint az augusztusi többszöri központi beavatkozáskor.

A Reuters hírügynökség a piaci szereplőkre hivatkozva ezzel kapcsolatban megjegyezte, a lépésnek köze lehet ahhoz, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) november végén hozzáadta a kínai jüant a tartalékvaluta-kosárhoz, ami azt jelenti, hogy a jüan 2016 októberétől az amerikai dollár, a japán jen, az angol font és az euró mellett az SDR-valutakosár tagjává válik. Sokan úgy vélték, hogy ezt követően Peking engedni fogja a jüan gyengülését, s az elmúlt napok ezt látszanak igazolni.

Mások szerint a központi bank lépése az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntő ülésével van összefüggésben, azt követően ismét a jüan erősödésére lehet számítani. Megint mások azt feltételezik, hogy a jüan gyengítésével ismét a tartósan rosszul teljesítő exportvállalatokat kívánják megtámogatni. Az augusztusi leértékeléskor elterjedt nézet volt, hogy Peking célja lökést adni a gazdaságnak annak érdekében, hogy teljesülhessen az éves – 7 százalék körüli – gazdasági növekedés célja. Azóta ezt az élet cáfolni látszik, szakértők szerint ugyanis az exportáló vállalatokat a beavatkozás nem húzta ki a bajból, termékeik nem lettek lényegesen versenyképesebbek a világpiacon, még ha az erős jüan kedvezőtlen hatását némileg kompenzálták is. Ezt igazolják a folyamatosan csökkenő külkereskedelmi forgalmi adatok is. Mindeközben a jüan az elmúlt hónapokban a folyamatos erősödés jeleit mutatta.

A piacot villámcsapásként érő augusztusi árfolyam-korrekció érintette ugyan az ázsiai tőzsdéket, de nem következett be “árfolyamháború”, a nemzetközi devizapiacot érintő reformlépés következtében nem lassult a reálgazdaság, Kína külföldi befektetései sem estek vissza. Peking azóta többször is hangsúlyozta, hogy nem engedi meg a jüan “szabadesését”, s elegendő eszköz áll a rendelkezésére a piac stabilitásának megtartásához.

 

Forrás: MTI

 

Facebook Hozzászólások

További cikkek

Kedvezményes átváltási programot ajánlott frankhiteleseinek az OTP Bank Románia

Részleges tartozás-elengedést és alacsonyabb kamatokat ajánlott fel az OTP Bank Románia több mint tízezer frankhitelesének, …

Enyhén csökkent a román gépkocsigyártás

Az első tíz hónapban enyhén csökkent a román gépkocsigyártás és -export, amely 0,2 százalékkal, illetve …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.