2018 . október 18. csütörtök
Főoldal / Business / Peking élénkítené a lakáspiacot

Peking élénkítené a lakáspiacot

A lakáspiac élénkítését jelölte meg az egyik legfontosabb célkitűzésként a legfelsőbb kínai politikai vezetés, amelynek hétfői ülése után közzétettek néhány elemet a 2016-ban kezdődő 13. ötéves terv első évének gazdasági feladataiból.

A kommunista párt politikai bizottsága közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy meg kell teremteni a fizetőképes keresletet a felépített, de eladatlan lakásokra azáltal is, hogy mind több vidéki vándormunkást tesznek városlakó polgárrá. Ennek érdekében a migránsok jogállásán is változtatni fognak; a költözéssel járó hátrányokat az egészségügy, társadalombiztosítás és oktatás területén fel fogják számolni. A dokumentum szerint nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a vállalkozások szélesebb körben történő népszerűsítésére, a fejlődési folyamat fontos elemei közé sorolták a költségek, köztük a tranzakciós költségek, az adóterhek, a társadalombiztosítási járulékok csökkentését. Utaltak az állami vállalatok, valamint a fiskális és pénzügyi szektor tervezett reformjára.

A politikai bizottság “ésszerű mértékű” gazdasági növekedéssel számol, anélkül, hogy pontos, vagy hozzávetőleges számot, vagy részleteket említett volna. A gazdasági és társadalmi fejlődés jövő évi teendőinek elvégzését “fáradságos” feladatként jelölte meg Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkár az elmúlt napokban. Különösen is kiemelte az úgynevezett “strukturális reformot”. Miközben az innováció és az összehangolt munka szükségességéről beszélt, hangsúlyozta a “zöld fejlesztést” és a nyitást. Elfogadható és követendő célként jelölte meg a lassuló növekedést.

Li Ko-csiang kormányfő mindezek mellett úgy vélte, a konkrét terveket “a hazai és a nemzetközi feltételekhez igazodóan” kell kialakítaniuk. Kijelentette, többet kell tenni az ipari többletkapacitások kezelése, a beruházások hatékonysága terén, emelni kell a fogyasztás szintjét és ki kell alakítani az urbanizáció új formáját. Kína az évtized végére meg kívánja duplázni a 2010-ben teljesített bruttó hazai termékének (GDP) értékét és a lakosság egy főre jutó jövedelmét. Számokban nem határozták meg ugyan a gazdasági növekedést, de a kínai kormányfő korábban már jelezte, 6,5 százalékosnál némileg magasabb mértékű növekedés esetén látja esélyét a tervek megvalósulásának.

Forrás: (MTI)

 

Facebook Hozzászólások

További cikkek

Kedvezményes átváltási programot ajánlott frankhiteleseinek az OTP Bank Románia

Részleges tartozás-elengedést és alacsonyabb kamatokat ajánlott fel az OTP Bank Románia több mint tízezer frankhitelesének, …

Enyhén csökkent a román gépkocsigyártás

Az első tíz hónapban enyhén csökkent a román gépkocsigyártás és -export, amely 0,2 százalékkal, illetve …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.